Homepage

IkDus

 

IkDus is het initiatief om in Nederland een persoonlijk gezondheidsdossier op te zetten die de patiënt wil ondersteunen. Bedoeld voor iedereen die zelf wil kunnen beslissen over zijn eigen gegevens, niet alleen op medisch gebied, maar ook op het gebied van zorg, ondersteuning, lifestyle en voeding. IkDus is een vergaand concept over ‘patient empowerment’ en gaat ervan uit dat hierdoor de zorg in zijn geheel efficiënter en goedkoper zal worden.

Iedereen is wel eens ziek en zit dan voor korte of langere tijd in de patiëntenrol. Als patiënt zit je in onzekerheid over wat er met je aan de hand is en wat je er aan kunt doen. Het belangrijkste is beter worden en gewoon weer functioneren. Als patiënt heb je al snel met meerdere zorgverleners en instellingen te maken en dat maakt het lastig om een goed overzicht te houden op alle informatie, onderzoeken en uitslagen. Wat zou helpen, is een digitale omgeving waarin je niet alleen informatie krijgt over jezelf en jouw situatie, maar waarin je ook kunt handelen op die informatie. Je wilt eenvoudige dingen zelf kunnen afhandelen (herhaalmedicatie, afspraken maken/verzetten). En je wilt kunnen communiceren met anderen en informatie (tijdelijk) kunnen delen. Dit is wat IkDus wil bieden, een persoonlijke omgeving voor en van de patiënt die daadwerkelijk is ingebed in de Nederlandse gezondheidszorg.

Zo’n persoonlijk gezondheidsdossier zal een zorgverlener ook in zijn/haar werk ondersteunen. Als zorgverlener is het namelijk niet altijd makkelijk om de gehele situatie van je patiënt in beeld te krijgen. De medische voorgeschiedenis is niet verzameld op één plek en tijdens een consult heb je niet altijd tijd genoeg om dit uit te vragen. Toch kunnen onverwachte aspecten uit iemand zijn geschiedenis een belangrijke rol spelen. IkDus geeft de patiënt de mogelijkheid om zijn zorgverlener een compleet beeld te geven door (tijdelijk) toegang te krijgen tot delen van zijn dossier. IkDus kan ook als platform dienen voor een zorgverlener om bijvoorbeeld vragenlijsten of instrumenten voor te leggen aan zijn patiënten.

Meerdere partijen werken samen aan de IkDus ontwikkeling, waaronder LifeLines, het UMCG, het Centrum Voor Revalidatie Beatrixoord en het MS Centrum Noord Nederland.